Expressionismen började uppstå under slutet av 1800-talet och är den första moderna ism av fler som skulle följa. Den här tidens ismer gjorde upp med dåtidens invanda förväntningar på vad konst var. Man kan säga att människorna och konsten började att göra uppror mot såväl borgerligheten som styrde kulturlivet samt konsten i det. Bort med stora mörka tavlor föreställande kungligheter och fram för människans mörka men också lekfulla sida.

Hyllas och chockera

Expressionismen kom att både hyllas och chockera med sitt djärva sätt. De experimenterade med färger och olika nya uttryckssätt för människans inre. De avbildade människor och ting med nya penseldrag och lät ångest och livsleda pryda stora dukar. Tavlorna fylldes med explosiva färger vilket var nytt och gav en känga åt den konst och kultur de ansåg var förlegad och utdaterad.

Förvrängda motiv

Inte nog med att expressionisterna förde in djärva färger i målningar som avsåg människans själsliv utan motiven var också annorlunda med sina förvrängda tolkningar. Istället för romantik och realism fick målningarna liv genom att människorna och vardagen avbildades på ett för många människor upprörande sätt. Samtidigt som folk rycktes med i det nya och spännande så tyckte många att expressionisterna var fräcka och respektlösa i sin iver att kasta ut det gamla. Deras tavlor kunde föreställa kvinnor vars ansikten inte överensstämde med verkligheten, tvärtom fick kroppar och ansiktsdrag nya former och upplevdes av en del som motbjudande.

Människor var vana att se kvinnor avbildas på ett vackert sätt som tilltalade betraktaren men i expressionismen fanns det en motvilja till att människor och saker skulle vara bara vackra ting utan känslan skulle vara det framträdande. Något som däremot ger en tydlig bild av verkligheten är att ta ett lån hos https://lanakuten.com, du behöver varken vara konstkännare eller målare för att få en snabb kontroll över din ekonomi. Det är dock inte meningen att användas som ett återkommande inslag i ekonomin.

Van Gogh och Munch

En av de mest kända konstnärer som målat efter expressionismens regler är Vincent Van Gogh. Hans tavlor i denna ism bjuder in till en mycket ångestfylld värld där mörkret alltid är närvarande och känslorna tar stor plats. Vincent Van Gogh har kanske blivit mest synonym med sina mycket säregna penseldrag samt de tragedier som kantade hans liv. Ingen har nog undgått att höra historien om hur han skar av sig en bit av sitt öra och gav det till sin älskade. I konstvärlden är hans tavlor oerhört uppskattade men även posters och andra sätt att återge hans verk har gjorts och pryder tusentals hem.

En annan målare som gjort stort intryck på eftervärlden i expressionismens tjänst är Edvard Munch. Med tavlor som Madonna och hans mest berömda, Skriet, blev han känd som en av de främsta inom den här ismen. Skriet uttrycker en väldig ångest och har blivit en populär tavla att kopiera men även att parafrasera.

Expressionismen är en vattendelare men det råder ingen tvekan om att denna ism var något stort och omvälvande i konstens värld och kom att fortsätta locka fram nya uttryckssätt hos unga konstnärer som ville göra upp med den gamla tiden.