Damien Hirst har gjort sig berömd för sina kontroversiella konstverk med kossor och hajar badandes i formalin, och han har rönt stor ekonomisk framgång med sin konst.

Uppväxt och skolgång

Damien Hirst föddes år 1965 och kommer från Bristol i England. Han växte upp med sin mor och styvfar och hade en ganska stökig skolgång. Det var inte förrän han vid arton års ålder såg konstnären Francis Davidsons verk som han blev verkligt intresserad av att göra konst. Han studerade konst vid Goldsmith-universitetet i London och blev mycket intresserad av konceptuell konst där idéerna bakom verket är det huvudsakliga materialet som man jobbar med.

Döden ett centralt tema

I många av Damien Hirsts verk kan man se ett intresse för döden, något som skulle kunna ha sin förklaring i att han jobbade på ett bårhus under studietiden. Bland annat har han i konstverket “For the love of god” infattat över åtta tusen diamanter i en avgjutning av en riktig människoskalle. Även i de många installationerna med bevarade djurkroppar i formaldehyd finns döden självklart närvarande. Verket “Mother and Child Divided” består av ett antal bassänger med glasväggar som innehåller en genomsågad ko och en kalv. Besökarna kan gå in emellan snittytorna som ligger i vardera bassänger, som om de går in i djurens kropp.

Kontroverser

Damien Hirst har ibland blivit kritiserad för sin konst. Ett av de mest omdiskuterade verken är skulpturen Hymn, som är en gigantisk kopia av en anatomisk leksaksfigur. År 2000 kunde man läsa i The Guardian att Damien Hirst samtyckte till att betala en okänd summa pengar till designern och tillverkaren av originalskulpturen för att ha använt den som förlaga till sitt verk.