Tracey Emin är en engelsk konstnär som behandlar många vardagsnära ämnen som hör till relationer och kroppen. Hennes konceptbaserade och mycket starka verk har väckt stor debatt i England där hon lever och verkar.

Uppväxt och tidiga verk

Tracey Emin föddes år 1963 i södra London. Hennes föräldrar har romskt och grekcypriotiskt ursprung. Hon studerade mode och sedan även konst vid Royal College of Art. Ett av hennes första uppmärksammade verk är “Everyone I have ever slept with” som bestod av ett fritidstält. Inuti tältet hade hon satt upp namnen på alla som hon har sovit eller haft sex med. Verket visades på South London Gallery.

Ställde ut sin egen säng

I verket “My bed” som ställdes ut på Tate Museum år 1999 visar hon helt sonika sin egen säng, som är befläckad med kroppsvätskor och smuts. På golvet kan man se kondomer och cigarettfimpar. Inspirationen fick hon efter att ha spenderat flera dagar i sängen i ett deprimerat tillstånd. Ingen hade förut kommit på idén eller ens snuddat vid tanken på att ställa ut något så intimt. Verket väckte stort rabalder av många som hävdade att det inte var konst och att det var äckligt och ohygieniskt.

Förhållande med Billy Childish

Tracey Emin var i unga år tillsammans med konstnären och poeten Billy Childish, som startade konströrelsen “stuckismen”. Tracey var indirekt en bidragande orsak till namnet på konströrelsen eftersom hon i ett bråk med Billy sa om honom att han var “stuck”, det vill säga fast i det förflutna. Stuckismen vill främja figurativ konst till skillnad från konceptkonsten som främst behandlar idéer.

Retrospektiv utställning i Skottland

År 2008 hade Tracey en stor utställning i Edinburgh med över 40 000 besökare. Utställningen var en tjugo år lång tillbakablick på hennes konstnärskap och den innehöll många av hennes största verk.