En konstnär som gjort sig känd för sina extremt farliga performanceverk är Chris Burden. I hans mest uppmärksammade verk lät han sig själv skjutas i armen för att kunna dokumentera det i bild. Han har även gjort flera extremt farliga verk och brukar ibland jämföras med den amerikanska motorcykelakrobaten Evel Knievel.

Uppväxt i Boston

Chris föddes 1946 i Boston som ligger i Massachusetts i USA. Hans mamma var biolog och hans pappa ingenjör. Efter en sjukdomsperiod som följde av en mopedolycka började han att intressera sig för konst. Han studerade senare konst och arkitektur vid Pomono-universitetet i Kalifornien.

Skjuten i armen

År 1971 genomförde han det skandalomsusade konstverket “Shoot” där han låter sig skjutas i armen med ett gevär. Trots att idén verkar enkel, gick det inte riktigt som det var tänkt. Meningen var att kulan endast skulle snudda vid armen, men den gick istället in genom armen några centimeter från hudytan.

Faran en viktig komponent

Chris menade i sin tidiga karriär att faran var en viktig del i hans konstnärliga uttryck. I ett verk, “Doorway to heaven”, lät han sig spännas fast på golvet till armar, ben och hals. Bredvid kroppen fanns det två hinkar med vatten där det låg en strömförande kabel. Besökarna fick röra sig fritt i rummet, och om någon hade vält en av hinkarna hade elektriciteten nått honom.

Lämnade performancekonsten

Chris Burden lämnade performancekonsten redan på sjuttiotalet och ägnade därefter resten av sitt liv åt att skapa arkitekturella och konceptuella konstverk. Han blev sedermera även professor vid Kalifornia-universitetet i Los Angeles. Han levde en lång tid i Los Angeles tillsammans med sin fru Nancy Rubins som är skulptör. Ett av hans senare verk är “Atomic alphabet”, ett alfabet som liknar ett läromedel för barn men där bokstavsbeskrivningarna är utbytta mot termer och meningar från krig. Han installerade även en murbräcka inne på Newport Harbor Art Museum i Santa Ana, Kalifornien år 1988. Murbräckan var sammankopplad med vändkorset i museets entré och varje gång någon vände korset för att komma förbi, rammades stockar in i museets väggar.

Hans liv skildras i filmen Burden

Chris Burdens konstnärsskap och liv skildras i filmen “Burden” som gavs ut efter hans död och visades på biografer i USA under år 2017. Den skildrar framför allt hans tidiga “farliga” konstnärsskap som också är det som han har blivit mest känd för.