Fotografi har den unika egenskapen att både vara en praktisk metod och en konstform. Till skillnad från till exempel musik och litteratur kan utövandet vara helt utan eftertanke eller extremt kreativt. Skillnaden mellan att knäppa ett semesterkort eller att fotografera som ett konstnärligt uttryckssätt är mycket stor. Medan fotona från solsemestern förvisso kan bli väldigt kul minnen är konstfoton avsiktligt vackra eller intressanta och kan bli oerhört inspirerande inslag på väggarna.

Med bilder och ramar från Frameit kan du inreda ditt hem eller din arbetsplats personligt och göra omgivningarna elegantare, roligare eller mer tankeväckande. Vilka motiv du väljer, hur du placerar bilderna och var du sätter upp dem kommer påverka hela inredningen. En stor, klassisk bild över soffan är alltid stilfullt men även en hel bildvägg! Ramar i olika färger ger annorlunda intryck och bilder med abstrakta motiv ger en skön atmosfär.

Välj rätt motiv

När du ska välja vilka bilder du vill sätta upp på väggarna är det först och främst din personliga smak som räknas. Det är ju du som ska vara omgiven av dem och det är oerhört viktigt att trivas där du är. En annan faktor är om fotona betyder något särskilt för dig, till exempel en stad du älskar eller en plats du besökt. Du kan också låta förstora dina egna alster och rama in dem. Fotokonstnärer brukar vara förtjusta i att beskära sina bilder ganska hårt så att en detalj i fotot betonas eller ett ansikte bara syns till hälften. Experimentera med bilder du laddat upp på datorn genom att zooma in och ut och hitta vinklar som är lite annorlunda nästa gång du fotar.

Färger spelar stor roll för din sinnesstämning och det finns färger som ger glädje och energi medan andra ger lugn och ro. Välj gärna bilder som antingen passar den övriga inredningens färgskala eller som bryter avsiktligt med den. En svartvit inredning blir extra stilig med ett blått havsmotiv medan en blå vägg kan ha ett konstfoto inramat med en röd ram.

Tänk utanför ramen

Det är inte bara bilderna och ramarna i sig som kan dekorera dina väggar utan även de föremål du placerar i relation till dem. Du kan till exempel sätta långa kvistar under ett foto med blommor så att det ser ut som att de hör ihop, eller hänga en båtmodell bredvid ett havsmotiv. Med små, innovativa detaljer får både konsten och din inredning en ny dimension och det finns hur många kombinationer som helst.

Glöm inte heller belysningen. Precis som fotografen hela tiden måste hålla sina ljuskällor i åtanke är det viktigt att du dels skapar rätt stämning med ljuset, dels gör fotona rättvisa. De flesta inredningsexperter är överens om att varje rum i ett hem kräver flera ljuskällor som var och en har en viss uppgift. Du kan till exempel ha en läslampa, några lampor för krukväxterna och flera spotlights för dina inramade bilder. En liten lykta med levande ljus sätter stämningen vackert och med dimrar kan du reglera ljuset efter behov och humör.