En person som producerar konst med textilier som huvudmaterial kallas för textilkonstnär. Flertalet konstutbildningar erbjuder kurser i just denna form av konst, men textilkonstnär är inte någon skyddad titel utan vem som helst kan kalla sig för det.

Stickgraffiti

Stickgraffiti är en konstform som uppstod år 2005 i USA. Konstformen tog sin början genom att en grupp stickerskor började sätta upp sina stickade verk utomhus på offentliga platser. Det är vanligt att placera sina färdiga stickningar på exempelvis lyktstolpar, cykelställ och statyer. De flesta som ägnar sig åt denna form av konst vill vara anonyma och sätter upp sina verk i skydd av nattens mörker.

Kort efter stickgraffitins uppkomst i USA spred den sig över världen och idag stickas det för gatubruk i de flesta delar av världen. Vilken avsikt man har eller vilket budskap man vill framföra med denna konstform varierar från grupp till grupp och från individ till individ. Eftersom stickgraffiti främst görs av kvinnor – då stickning traditionellt sett är en typisk kvinnlig syssla – har det för många graffitistickare kommit att bli en protest mot den annars typiska manliga gatukonsten.

Tygkassar

Tygkassar, eller tote bags som det heter på engelska, har blivit allt mer populärt på sistone. Tygkassar finns i många olika storlekar och stilar och det finns också många olika anledningar till att använda dem. En del använder tygkassar som ett miljövänligare alternativ till plast – och papperskassar när de handlar. För andra har tygkassen kommit att bli en modeaccessoar, och det är också många som väljer att själv designa och sy sina egna tygkassar. Ofta använder man sig då av gammalt avlagt tyg som till exempel utslitna kläder, vilket gör tygkassarna både miljövänliga och plånboksvänlig. En del broderar motiv eller citat på tygkassen och på så sätt blir görandet av tygkassar lite av en konstform.