Konst kan komma i många olika former. En mycket populär konstform är fotografi. Många kända fotografer berör människor med sin konstform varje dag. Det gamla talesättet “en bild säger mer än tusen ord” uppstod inte från intet. Ett fotografi kan både berätta en historia och beröra känslor i oss som annan konst kanske inte kan. Ett fotografi kan analyseras och beundras i timmar av vissa, medan andra inte ser någonting i det. Det är kanske det som är så fint med konst och fotografi. Att det är betraktaren som tolkar själv. I Sverige finns en rad olika fotografiska museum väl värda ett besök. Nedan berättar vi kort om två riktiga pärlor.

Fotografiska museet i Stockholm

Om du befinner dig i Stockholm kan ett besök till Fotografiska varmt rekommenderas. Här ställer både världskända fotografer ut samt lokala stjärnskott. Konsten på väggarna här kommer med säkerhet beröra dig på något sätt. Fotografiska har även en restaurang där en varm eller kall lunch kan avnjutas. Utsikten från restaurangen är fantastisk och blickar ut över vattnet och Gröna Lund. Glöm heller inte att spana in shoppen när du avslutat ditt museum besök. Här kan du införskaffa fina vykort till stora planscher att inreda väggarna med. Från shoppen kan du även beställa online, givetvis med billig frakt på samtliga artiklar. Du kan klicka hem posters med kända tryck från fotografer som Nick Brandt och Christer Strömholm. Kolla även in hemsidan för kurser och lokala tillställningar.

En historia av kamerans framgång

Om du har vägarna förbi västkusten i Sverige kan ett besök till Falkenberg starkt rekommenderas. Utöver den natursköna miljön som Falkenberg har att erbjuda kan du även besöka fotomuseet Olympia. I detta fotomuseum kan du utbilda dig om kamerans historia. Följ kamerans utveckling från när den första kameran kom 1840, fram till idag när i princip varje människa bär en kamera i mobilen. Här kan du låta dig imponeras av träkameror från sekelskiftet och lådkameror. På detta museum kan du även ta del av världens äldsta färgfotografier. Du finner även unika bilder av kända och folkkära Selma Lagerlöf. Utöver detta finner du givetvis mycket mycket mer. Detta är ett måste för fotoälskare då många besökare menar att detta museum har allt för den fotografi intresserade.

Att besöka ett fotomuseum är en upplevelse i sig. Att ta med sig fotokonst hem efter ett sådant besök är även det väldigt roligt. Har du dock inte möjligheten att besöka ett fysiskt museum så finns det många alternativ online om du vill ha lite ny fotokonst till vardagsrummet. En enkel Google sökning kommer ge dig en stort urval av konst att pryda dina väggar med. Allt ifrån djur och växter till intima svartvita foton.