Jeff Koons är den levande konstnär vars verk värderas högst i rent ekonomiska termer, hans totala katalog värderas till mer än en miljard dollar. Det låter såklart som en sanslös summa, särskilt för en konstnär som själv inte skäms för att ibland flörta med det banala. Eller flörta för den delen, faktum är att han gjort en hel serie skulpturer vars syfte är att utforska just banaliteten.

Kan pappersmuggar vara konst? Om du skulle fråga Koons skulle svaret nog bli att de absolut kan vara det. Nu är det nog inte riktigt företaget Medtrycks ambition att göra pappersmuggar som betraktas som konst, men de är såklart öppna för förslag. Om du driver eget företag och vill sprida kännedomen om ditt varumärke är just pappersmuggar en bra metod för att göra det. Pappersmuggar med tryck är till exempel perfekt att ha med på branschmässor och liknande, alternativt någonting att ha vid den kaffeautomat på kontoret som dina besökare använder. Hos Medtryck kan du välja mellan flera olika varianter av pappersmuggar, med och utan lock, i olika färger med mera – allihop prisvärda och tillverkade med hög miljömedvetenhet.

 

Banal konst säljer för rekordsummor

Koons verk Balloon Dog såldes för 58 miljoner dollar. Det är mycket, minst sagt, särskilt för ett konstverk som till och med av sin upphovsmakare kallas för banalt. Faktum är att Koons förmodligen betraktar alla sina verk som banala.

Konst och banalitet hänger i någon mån samman med frågan om konst och mening. Mening i sin tur kan delas upp i två olika dimensioner: den mening skaparen själv har intention att förmedla och den mening betraktaren själv skänker verket. Meningen med exempelvis minimalism är att uppskatta det enkla och sparsmakade. Meningen med den ”banala” konst Koons skapar är förmodligen till stora delar att uttrycka någonting om vårt konsumtionssamhälle. Själv är han i högsta grad medveten om att det är hans namn som skänker konstverken dess värde. De kan alltså mycket väl vara tomma sånär som på det faktum att det är hans signatur som står på dem. Det blir på en gång en kommentar på kapitalism, konsumtion, kändiskult och innehåll. Koons själv skulle inte skriva under på att hans konst bygger på så högtflygande koncept.

Vad säger Koons själv?

Koons är förstås en kontroversiell figur. Konstkännare är milt sagt delade i sina åsikter om hans arbeten. Enligt vissa är han en av tidernas viktigaste konstnärer, andra ser honom hans konstverk som tomma och meningslösa. Själv verkar han ta det hela med ro. Om man frågar honom finns det inga underliggande betydelser i hans verk – och enligt vissa är det i utsagor av det slaget som innehållet i hans konstnärliga verksamhet ligger. Det är en paradox som kanske utgör den yttersta kommentaren på konsumtionssamhället vi lever i.