Det finns många kända konstverk som blivit odödliga och fortfarande lockar stora besöksskaror till museum där de finns upphängda bakom tjocka säkerhetsglas. Ofta kan tavlor av idag döda konstnärer ha ett mycket högre värde än nutida konst och många konstverk stiger snarare i pris ju äldre de blir till skillnad från de flesta andra begagnade varor.

Impressionism

Claude Monet är fortfarande en av världens mest kända konstnärer trots att han dog 1926. Den franske konstnären målade vackra landskapsmotiv med vackra ljuseffekter. Stilen kom att kallas för impressionismen och kännetecknas av grova snabba penseldrag och färgfält som tonas in i varandra. Skuggor i målningarna skapades av olika färger som kontrasterade mot varandra istället för att som tidigare endast skapa skuggor genom att måla ytor svartare. Monet var en produktiv konstnär och föredrog att måla kontrollerad natur som till exempel hans egen trädgård i Giverny eller stränderna längs floden Seine. Fortfarande är hans hus och trädgård i Giverny ett populärt besöksmål för både konst- och trädgårdsintresserade och intresset för hans konst lever vidare. Under 2019 såldes en av Monets tavlor för rekordsumman 110 miljoner dollar.

Världens mest kända porträtt

Mona Lisa är en av världens mest kända porträttmålningar och många har spekulerat i vad Mona Lisas mystiska leende uttrycker för känsla. Tavlan finns idag i Frankrike på världens mest besökta museum Louvren men vissa besökare blir förvånade över att tavlan med Mona Lisa är relativt liten. Porträttet av Mona Lisa målades av Leonardo da Vinci under 1500-talet och än idag lever tavlan vidare och är fortfarande ett av världens mest reproducerade konstverk. Porträttet av Mona Lisa visar en vacker kvinna med mörkt långt hår och många drömmer om att själva kunna få ett lika vackert hår. Om du lider av tunnhårighet finns det idag effektiva metoder för ett tjockare hår genom dels hårtransplantationer och dels prp-behandlingar. För att läsa mer om dessa behandlingar och boka tid för konsultation kan du läsa mer på Nordic Hair som är en klinik med hög kompetens och erfarenhet av denna typ av behandlingar.

Udda motiv

Tavlan Guernica av konstnären Pablo Picasso är ett annat världskänt konstverk som skildrar händelserna under bombningarna av den spanska staden Guernica i början av 1900-talet. Den stora tavlan finns på ett museum i Madrid och lockar många besökare som fascineras över Picassos speciella stil där människor och saker är avbildade på ett annorlunda sätt. Ett annat av världens mest kända konstverk är målat av den norska konstnären Edvard Munch och föreställer en ångestfylld varelse vars mun är format i ett skrik. Tavlan heter “Skriet” och himlen på tavlan i märkliga vågor har alltid tolkats som ett uttryck för personens ångestfyllda tankar. Nu lanserar dock en norsk meteorolog en helt annan teori och menar att himlen på tavlan snarare är en samling pärlemormoln efter att han själv har sett denna typ av väderfenomen över Oslofjorden.