Det är säkert många som ibland har ställt sig frågan om ett föremål verkligen är konst då de betraktar något som en konstnär har skapat. Det finns inga skäl att ifrågasätta det, då konst är något som uppfattas i betraktarens ögon. För vissa kan en soptunna vara konst medan för andra så är en soptunna just en soptunna.

Normalt brukar tavlor, skulpturer, smycken, byggnader och träarbeten ses som konst men det finns också mycket andra kreativa skapelser som också kan vara konst. Dit hör exempelvis matkonst, porslin, träd och till och med råttor som kan skapa konst som sedan ska ställas ut.

Det är också vanligt att låna pengar för att köpa konst, eftersom konst ofta kan vara en bra investering. Om man har många lån så kan det dock snabbt bli dyrt och besvärlig att hålla rätt på alla amorteringar.

Tavelkonst

Tavlor är det säkert många som tänker på när det talas om konst vilket säkerligen beror på att det finns massor av kända konstverk som skapats av kända målare genom tiderna. Några av de mest kända målarna är bland annat Pablo Picasso, Rembrandt van Rijn, Edvard Munch, Leonardo da Vinci och Vincent van Gogh. Deras tavlor hänger idag på flera stora museum runt om i världen men även hemma hos många privatsamlare. Dessa målares tavlor är de dyraste man kan hitta på marknaden och säljs ofta för flera hundra miljoner kronor då de väl ska byta ägare genom en auktion.

Fem av de mest kända och dyraste tavlorna

  • Mona Lisa – Målad av Pablo Picasso år 1507. Är en av världens kändaste och mest mytomspunna tavlor. Hänger idag på Louvren museet i Paris.
  • Skriet – Ett konstverk skapat av den norska målaren Edvard Munch år 1893. Detta är en av de mest dyrbaraste tavlorna genom historien, då den såldes för 840 miljoner till en privat samlare i New York. Tavlan är så populär att den har stulits vid tre tillfällen genom åren då den hängde på Nasjonalmuseet i Oslo.
  • Nattvakten – Målad av Rembrandt van Rijn år 1642. Tavlan är hela 3,6 x 4,3 meter och finns att beskåda på Rijksmuseum i Amsterdam.
  • Stjärnenatt – Denna tavla är målad av Vincent van Gogh år 1889, under tiden som han satt inspärrad på ett mentalsjukhus. Vincent sålde bara en tavla under sin livstid och fick därmed aldrig chansen att uppleva hur berömda hans tavlor skulle bli.
  • Nattvarden – Denna tavla uppfördes direkt på fasaden på klostret Santa Maria delle Grazies i Milan. Tavlan är målad av Leonardo da Vinci i slutet på 1400-talet och har varit föremål för både filmer och spekulationer då tavlan tros innehålla svar på många av livets gåtor.