Konsten i Sverige florerar idag även om den skulle kunna ta mer plats. Det finns många aktiva konstnärer som är välkända världen över. Efter en närmare titt på de svenska konstnärerna går det att hitta några som verkligen sticker ut lite extra. Den konst bland svenskarna producerar sträcker sig mellan allt från textil, skulpturer och tavlor.

 

Den konstnärliga duon

Två konstnärer som har jobbat tillsammans under många år är Hans Berg och Nathalie Djurberg. Tillsammans har de slagit igenom stort och det är mycket tack vare att de kompletterar varandra väl. Nathalie är sedan tidigare känd för vackra skulpturer och animationer i lera medan Hans har stått för den musik som spelas i bakgrunden och gör konsten till en helhet. I Sverige har de haft framgångsrika utställningar på bland annat Swedish Art Now. Utomlands har duon haft utställningar världen över och inom konstvärlden har de skapat sig ett namn. Den som vill njuta av deras konst kan hitta flera skulpturer i Wanås slottspark.

Nästa duo som har gjort sig riktigt kända är Katrin Andersson och Joakim Nordström. Den här duon har till och med lyckats ta en plats i den svenska konsthistorien. Tillsammans har de skapat en konst där båda konstnärernas stilar och verk har skapat ny konst på hög nivå. Även den här duon har haft utställningar världen över och verkligen hunnit göra sig ett namn.

Carsten Möller är nästa kända svenska konstnär. Visserligen är han född i Bryssel, men i tidiga år flyttade han till Sverige och bodde i Stockholm. Ute på de stora utställningarna runt om i världen är det de svenska färgerna han har representerat. Hemma i Sverige har han haft utställningar på Moderna Museet.

Fler kända svenska konstnärer

Listan över kända konstnärer som är aktuella idag går att göra längre. Nästa kända svenska är Klara Lidén. Med en långa lista av meriter har hon tagit sig upp till att bli en av de största svenska konstnärerna. Utmärkelsen Venedigbiennalens speciella hedersomnämnande erhöll hon 2011. För de som vill köpa konstverk av henne gäller det att ställa sig i den långa kön av köpare som redan väntar.

Dan Wolgers är en man som har en väldigt ifrågasättande konst. Han har blivit känd för att verkligen testa vilka gränser som gäller för dagens konst och i första hand dagens samhälle. Det har hänt många gånger att han har blivit kallad för provokativ för sin konst. Även om han har blivit omtalad och ifrågasatt har det inte stoppat hon för att göra en storslagen karriär. Idag har han en plats på Konstakademien.

En gemensam nämnare bland mycket av den konst vi kan se idag är att den går över till att bli mer och mer digital. Den svenska konsten som visas har tagit sig vidare till nya forum och är inte längre bara tavlor.