Olafur Eliasson är kanske mest berömd för sina enorma rumsinstallationer av stora mått. I utställningen Verklighetsmaskiner på Moderna museet för fyra år sedan fyllde han ett helt rum med sand, och ett annat rum lät han fylla med en intensivt gul färg. Att Olafur är en konstnär som tänker stort går inte att ta miste på, och kritikerna menar att han gör lyxkonst för hotellobbys. Men av många är han hyllad för sin miljömedvetna och storslagna konst. Vem är han och vad är hans bakgrund?

Uppväxt i Danmark

Olafur föddes i Köpenhamn år 1967. Hans mor var sömmerska och hans far kock, och de hade flyttat till Danmark från Island några år tidigare. Olafur växte upp i Danmark men spenderade sommarloven på Island. Det är lätt att se att de isländska vidderna och elementen har inspirerat Olafur. Han utbildade sig till konstnär på den kungliga danska konstakademin och flyttade i tidiga trettioårsåldern till Berlin där han startade Studio Olafur Eliasson. Idag har Olafur kvar studion i Berlin och har också en arbetsplats i Köpenhamn där han bor med sin familj.

Studio Olafur Eliasson

Olafurs studio i Berlin är en arbetsplats för runt 90 anställda som hjälper honom att förverkliga hans projekt. Olafur är en av de konstnärer som har gjort sig känd för att ha så många anställda, och han ger sina medarbetare mycket frihet att arbeta efter hans idéer.

Några av hans verk

År 2015 kunde svenska konstintresserade ta del av Olafurs konst på utställningen Verklighetsmaskiner på Moderna museet i Stockholm. Betraktarna fick då uppleva, och i det närmaste kliva in i hans verk. I verket “Room for one color” fick besökarna gå in i ett rum med gult ljus. Det särskilda ljuset hade effekten att all färg försvann efter en stund och besökarna kunde för första gången uppleva hur det är att gå runt i en monokrom värld som på ett gammalt fotografi. I ett hörn av utställningen kunde man gå bakom ett skynke till ett helt mörklagt rum till verket “Big bang fountain”. I rummet kunde man höra ljudet av en fontän som plötsligt i snabba sekvenser lystes upp av en stark, kort blixt. Effekten blev att vattnet som sprutade uppåt fångades i sina rörelser och blev till fast materia framför ögonen.