Robert Rauschenberg var en av de allra tidigaste konstnärerna som höll på med konceptbaserad konst. Vi svenskar känner säkerligen igen den bemålade geten med ett däck runt halsen som hälsar alla besökare välkomna på Moderna museet i Stockholm.

Rauschenberg föddes år 1922 i Texas. Under sina tidiga ungdomsår studerade han farmakologi och arbetade även på ett mentalsjukhus. Senare studerade han på konstskola. Rauschenberg jobbade ofta med vardagsföremål och skräp som han skapade tvådimensionella bilder med. Han använde sig även ofta av färg som han kombinerade med fotografier och tidningsurklipp. År 1953 skapade han det berömda verket “Erased de Kooning drawing”. Rauschenberg köpte en teckning av de Kooning som han raderade med ett suddgummi. Verket är ett tydligt exempel på konceptuell konst och det ifrågasätter vad konst är för något.

Den berömda geten på Moderna museet heter egentligen Monogram och är ett verk skapat år 1955 av en angoraget, ett däck och färg. Det sägs att Rauschenberg lade till färgen för att rätta till en skavank som hade uppkommit i transporten. Det avslöjades för ett par år sedan i Sveriges radio att geten har ett brutet framben. Detta kom fram efter att geten gått igenom en röntgenundersökning.