Var du en av dem som köade utanför Skeppsholmskyrkan i Stockholm härom året för att få delta i Marina Abramovićs verk “The cleaner”? Kön sträckte sig lång i det bistra regnet, och för dem som slutligen kom in väntade allt annat än en ordinär konstupplevelse. Marina är troligen den mest omtalade performancekonstnären i världen just nu och hennes utställningar besöks av hundratusentals personer.

Född i en mäktig familj

Marina Abramović föddes 1946 i dåvarande Serbien som dotter till Jugoslaviska partisaner som efter kriget blev hyllade som nationalhjältar. Marina studerade måleri i Belgrad och undervisade även i konst i Serbien. Hon har även varit lärare och professor i Tyskland. Hon hade en mycket strikt uppfostran som hon beskriver som militärisk. Trots de strikta reglerna verkade hon gränslös i sina konstverk, som ofta försatte henne i direkt fara. Under konstverket “Rhythm 5”, klev hon in i en brinnande stjärna där hon lade sig och sedan tappade medvetandet på grund av syrebrist från lågorna. Publiken förstod först inte att hon var medvetslös, men hjälpte henne därifrån när de förstod hur det låg till. I verket “Rhythm 0” lät hon publiken använda olika föremål mot hennes kropp under sex timmar. Bland annat fanns det en kniv, en pistol och en fjäder.

Marina och Ulay

Marina började på sjuttiotalet att skapa performancekonst tillsammans med sin partner Ulay. Tillsammans gjorde de verk som utforskade kroppens fysiska och psykiska gränser, inte sällan med risk för deras egna liv och hälsa. I ett berömt konstverk som heter “The Other: Rest Energy” från år 1980 står de mitt emot varandra och håller i varsin del av en spänd pilbåge. Pilen hålls i schack med hjälp av kroppstyngden från de båda konstnärerna. I ett annat verk, “AAA AAA” från 1978 står Marina och Ulay mitt emot varandra och skriker tills de tappar rösten.

Välbesökt utställning

Marina har sedan en längre tid bott i New York. År 2010 hade hon en enorm utställning på Museum of modern art som besöktes av en halv miljon människor. Ett av verken kallades “The artist is present”, ett 700 timmar långt performancekonstverk där besökarna fick sätta sig mittemot Marina och titta in i hennes ögon, en person i taget. Över tusen personer turades om att sitta ett par minuter i taget, och flera superkändisar inklusive Björk, Sharon Stone och Rufus Wainwright dök upp. Även hennes expojkvän Ulay dök upp, vilket resulterade i stora känslosvallningar för Marina som försökte att vara så neutral som möjligt inför alla besökare.

Skrev ett eget manifest

Marina har gjort ett manifest som handlar om konstnären. Manifestet heter “An artist’s life” och består av en rad påståenden. I manifestet utskriver hon bland annat att det är viktigt med ensamhet och tystnad.